Thank you!

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown ...

Minimal Design

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown ...

Download high quality wordpress themes at top-wordpress.net

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown ...

Easy to use theme admin panel

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown ...

Lanskap USIM




Mujahid Angry Birds


Salam wbt,

Satu perkongsian..



Angry Birds

salah satu game yang paling 'legend' antara semua game-game apps Apple

yang dimain oleh anak saudaraku yang berumur 4 tahun sehinggalah tokoh agama seperti Ustaz Hasrizal

semuanya suka bermain game ini




tidakkah anda pernah tertanya-tanya?

Kenapa?

Apa yang best sangat game ni?

Cam simple je, game berkaitan burung-burung yang marah kepada babi-babi berwarna hijau yang mencuri telur mereka




sedar x kita...

jawapannya sebab....

Angry Birds....

dipenuhi dengan nilai-nilai dan prinsip-prinsip sebuah gerakan Dakwah Islamiyah







1) Jihad dan Tadhiyyah (Pengorbanan)

antara ciri yang paling power pasal Angry Birds ni, sebab burung-burung yang marah tu semuanya sanggup berkorban

menyerahkan jiwa dan tubuh mereka untuk mencapai matlamat mereka

iaitu menghapuskan babi-babi hijau yang suka tersengih jika masih hidup di akhir permainan

mungkin yang merah, biru dan hijau hanya sanggup mencederakan diri sendiri

tapi bagaimana dengan yang hitam dan putih?

yang hitam sanggup meletupkan dirinya sendiri!

yang putih pula?

sanggup mengorbankan anaknya!

itu bukanlah satu pengorbanan yang senang

menghantar anak yang masih dalam telur ke medan jihad



segala-galanya untuk mencapai satu matlamat

menjatuhkan tembok-tembok jahiliyah yang kukuh, untuk menghapuskan babi-babi hijau itu selama-lamanya... terutamanya ketua mereka yang memakai mahkota emas




"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin itu diri mereka dan harta mereka dengan memberikan kepada mereka syurga..."

(At-Taubah 9:111)




2) Amal Jamaie

dalam nak meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah yang begitu kukuh

burung-burung yang marah itu tidak bertindak secara berseorangan

malahan mereka tidak akan mampu meruntuhkannya jika bertindak secara berseorangan

maka mereka bersatu, bersatu tenaga mereka, bertindak secara berjemaah

untuk meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah itu




3) Tanzim (organisasi) yang tersusun

tapi adakah diorang main langgar je sape yang serang dulu?

tidak

diorang sedar setiap burung mempunyai kemampuan dan semangat pengorbanan yang berbeza

setiap burung mempunyai isti'ab (penguasaan) yang berbeza

jadi diorang susun

sape pergi dulu, lepas tu sape pergi dulu

kenapa?



sebab Saidina Ali mengatakan

"Kebatilan yang tersusun akan mengalahkan kebenaran yang tidak tersusun"




4) Gerak kerja yang Muntijah (berhasil)

bagaimana pula cara diorang susun sape yang pergi dulu dan sape yang pergi dulu?

diorang susun dengan menilai

bagaimanakah cara yang paling muntij dan cepat untuk meruntuhkan tembok jahiliyah itu



maka setiap orang yang mempunyai isti'ab yang berbeza, berfokus kepada kelebihannya

yang reti potong kayu pergi serang kayu

yang boleh hancurkan batu pg hancurkan batu



dan menjadi tanggungjawab kita pula, sebagai qiyadah (ketua) mereka

untuk detect, apakah kelemahan musuh kita

dan dengan segala kekuatan serta isti'ab jundi (tentera) yang berbeza-beza

bagaimanakah kita ingin menyusun strategi

untuk mencapai ustaziyatul alam

eh silap

untuk mengalahkan babi-babi hijau tadi dengan tenaga yang paling sikit, dan masa yang paling cepat





5) Taat

dan sebagai qiyadah

perkara yang paling menyenangkan hati kita dan meneruskan semangat kita untuk berjuang

adalah kalau kita suruh burung-burung marah itu menyerang ke atas, maka dia akan pergi ke atas

dan kalau ke kanan, maka dia akan pergi ke kanan


pasti tidak ada orang yang nak main

dan selama-lamanya babi-babi hijau itu akan gelak terkekeh-kekeh

jika qiyadah suruh serang ke kanan, dia pergi melayang ke atas




6) Ukhuwah

lastly

kena faham

bahawa ukhwah burung-burung yang marah itu sangat kuat

itulah teras dan tunjang utama kekuatan diorang

mereka sedih, marah, apabila saudara-saudara mereka dicuri telurnya

mereka merasai penderitaan saudara-saudara mereka

kerana sesungguhnya burung-burung yang berwarna itu bersaudara




seperti mana kita umat Islam bersaudara

jika salah satu daripada saudara kita sakit/derita, kita turut merasakan penderitaannya

dan kita akan berusaha untuk menyelamatkan saudara kita

daripada musuh yang nampak di dunia

dan juga musuh yang tidak nampak

yang menarik kita ke api neraka


kenapa?

sebab kita menyayangi saudara kita

sesungguhnya dakwah ikhwanul muslimin itu adalah berteraskan dakwah kasih sayang

kerana cinta kita kepada Islam dan Umat Islam



tidak akan wujud game Angry Birds

jika tidak ada ukhwah di kalangan mereka



begitu juga tidak akan wujud gerakan Islam

malahan mustahil akan menang gerakan Islam

jika tidak wujud ukhwah dan muhibbah antara semua umat Islam




"Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan. Dan engkau melihat manusia berbondong-bondong memasuki agama Allah. Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampunan kepadaNya. Sungguh, Dia Maha Penerima Taubat"

(An-Nasr 110:1-3)



sedarlah

pertolongan Allah tidak akan datang jika tidak wujud ukhwah dan kesatuan di kalangan umat Islam

dan prinsip kepada kesatuan itu terletak pada Usul 20 oleh Imam Hassan Al-Banna






semua yang di baca tadi

adalah pengajaran daripada Angry Birds


tapi ada satu lagi pengajaran yang tersirat

iaitu jika kita melihat dunia ini dengan perspektif Islam yang jernih

kita akan memasuki sebuah dunia yang berbeza

dan kita akan mampu melihat apakah masalah umat Islam sebenarnya, sehingga mereka tidak mampu menang-menang lagi sampai sekarang...



"Ukhuwah Teras Kegemilangan"

-- 
Ini adalah Forum DISKUSI AJK IKRAM yang khusus untuk perkongsian pengalaman dan perbincangan tentang isu.

My Silhouette

Assalamualaikum..
lama betul tak berkongsi gambar kt sini...
ok enti kali ini saya akan kongsikan gambar-gambar silhoutte
simple je nak buat gambar mcm ni...

- Silhouette merupakan pemandangan sesuatu objek, yang hanya menunjukkan bentuk tanpa maklumat permukaan objek tersebut.

- Silhouette memerlukan latarbelakang yang lebih cerah dari objek

- Kaedah termudah merakam silhouette adalah dengan menggunakan Matrix metering, halakan pada pemandangan yang ingin dirakam dan seterus mengurangkan beberapa stops pada EV (-2 atau -3ev) bagi mendapatkan subjek yang cukup gelap.

- Satu lagi teknik adalah dengan merakamkan exposure berdasarkan latarbelakang yang cerah. Anda boleh menggunakan spot metering, meter pada highlight atau mid tone yang lebih cerah.


simple kan??

ok inilah antara hasil yg sy shoot..





ok terima kasih.... =)

Hukum mencari rezeki dgn mengambil gambar orang yang tidak menutup aurat

assalammualaikum..

sejak kebelakangan ni,kite selalu dgr pasal kamera yg serba canggih sama ada di tv,surat kabar,radio,FB,blog dan mcm2 lagi la medium yg ada..yup,itu la dia, kamera DSLR yg semakin menjadi sebutan n impian org ramai..memandangkan ia terlalu canggih,jd harganya sudah pasti canggih juge..xmaen la below rm1000..beriban2 gak la kalo nak dpt yg terrrrrrcanggeh..tu xkira tambahan accessoriesnye lagi..haisshh..modal yg sgt besau tu...

oleh kerana modal yg besau,maka timbul la keinginan untuk membuat bisnes menggunakan pelaburan ini..ye la..beli kamera riban2..nak upgrade lg..mane la nak ade duit byk2..so,bercita2 la nak menjadi fotografer..amek tempahan untuk tgkp gmbar mjlis,gmbr iklan,gmbar pengantin,gambar couple,gmbar model dan mcm2 la..dgn bayaran yg setimpal dgn modal yg dilaburkan..sbbnye,nanti ade untung,buley la pusing balek duit tu n upgrade kamera ke tahap lebih canggeh...

disebabkan hal ni,maka timbullah satu persoalan iaitu mencari rezki dgn mengambil gmbar org mmbuka aurat..dan kite fokuskan kepada pengantin la sbb biase org kawen ni mmg cari fotografer utk amek gmbar diorg..APAKAH HUKUMNYA??

sy ada jmpe jawapan kepada persoalan ni dalam satu sesi soal jawab..jadi sy rase nak share la ngan anda semua sebagai satu penyebaran ilmu dan pengetahuan yg baek untuk kite kongsikan bersama...

> Assalamualaikum,

Saya membuat perkerjaan mejadi jurugambar perkahwinan separuh masa. Dalam proses itu ada terdapat pengantin perempuan yg tidak memakai tudung/mendedahkan aurat rambutnya semasa proses bersolek oleh mak andam. Pengantin berkehendakkan saya mengambil gambar gambar nya disolek oleh mak andam. Kemudian selepas pengantin siap bersolek, dia akan memakai tudung penuh menutup aurat untuk upacara akad nikahnya dan perkahwinannya.

1) Adakah dibolehkan saya mengambil gambar pengantin perempuan yg sedang disolekkan yg tidak menutup rambut kerana dia diminta oleh pengantin perempuan?

~~Reply: wsm Hukum alat atTasweer (fotografi) adalah mubah di sisi jumhur (Dr Qardhawi dalam Halal dan Haram, Syaikh alBukhit, Mantan Mufti Mesir (aljawab asSyaafi), manakala Haram di sisi haiah Kibr ulama' Arab Saudi dan Imam alMuhaddith alAlbani rh dari Syria. Mengikut Dr alQardhawi, walaupun fotografi harus hukumnya, tapi hukumnya bergantung kepada Objek fotografi atau objek yg di ambil oleh fotografi itu. Jika gambar yg diambil adalah gambar bogel, maka ketika itu hukum fotografi adalah haram. begitu juga gambar perempuan yg membuka auratnya. Hukum yg kedua: hukum melihat awrat perempuan tanpa keperluan yg dharurat (spt perubatan bg seorang doktor), maka hukumnya adalah haram. Maka hukum anda mengambil gambar2 perempuan yg mendedahkan aurat adalah haram hukumnya. permintaan pelanggan bukanlah alasan utk mengharuskan yg haram.

2) Apakah rezeki yg saya terima dari mengambil gambar pengantin sedang disolekkan ini halal?

~~Reply: Tidak halal. Ini kerana mengikut kaedah fiqih: al hukum bil wasilah hukmu bil maqosyid (hukum bagi wasilah adalah hukum dari maksud), ia datang dari kaedah fiqih: Ma haruma isti'maaluh, haruma ittikhaazuh (yg haram penggunaannya, haram pula memperolehnya) (Muhamamd alZarqa', syarah qawaid/389)

3) Bagaimana pula dengan hasil rezeki gambar gambar pengantin perempuan yg menutup aurat penuh? Adakah rezeki yg diterima itu halal?

~~Reply: Halal. Ia kembali kpd hukum asal fotografi adalah harus dan harus pula rezki dari foto2 yg halal

4)Bolehkan saya menolak jumlah wang gambar pengantin perempuan yg tidak menutup aurat ini daripada keseluruhan wang hasil gambar perkahwinannya? Maknanya saya hanya memakan hasil gambar yg diambil pengantin wanita yg menutup aurat sahaja (memberikan hasil ini sebagai rezeki keluarga) dan hasil gambar yg tidak menutup aurat saya tidak memakannya (iaitu menggunakan hasil itu dengan membeli kamera/filem baru). COntohnya harga pakej gambar ialah RM100. Katakan ada 40 (40%) keping gambar pengantin wanita tidak menutup aurat rambut dan 60 (60%) keping lagi menutup aurat penuh. Jadi saya memberikan rezeki RM60 itu kepada keluarga saya dan RM40 itu saya tidak memakannya (dan menggunakan RM40 utk membeli filem/lensa etc)

~~Reply: Amalan spt ini sebenarnya tidak pernah dilakukan oleh orang Islam sebelum ini khususnya di zaman salaf assoleh. Mereka berpegang teguh dgn hadis asySyarif, Hadis no 6 dalam Matn arba'een anNawawiyah (Matan hadis 40 Imam syarf anNawawi) dari Nu'man bin Bashir yg dikeluarkan oleh Dua Sahih Bukhari-Muslim," " Sesungguhnya yg Halal itu jelas, yg haram itu jelas dan di antara kedua-nya banyak perkara syubhah (samar2) yg kebanyakan manusia tidak mengetahuinya." Maksudnya jika kita melakukan begitu, cuba membuat perakaunan (accounting) ini dari sumber halal dan ini dari sumber haram. ini kerana kita takut accounting itu tidak tepat dan masih ada yg syubhah. Lagipun dalam tubuh orang Islam itu tidak berhimpun sifat toleran kepada yg haram dan syubhah. Dia hanya mengutamakan Halal bayyin dalam semua urusan hidupnya. Dalilnya: "Allah sekali-kali tidak menjadikan bg seseorang dua buah hati dalam rongganya." AQ 33:04 Maksud ayat ini, orang Islam dia hanya ada satu buah hati, ada satu pilihan, hanya memilih yg halal sahaja dan menjauhi syubhah apatah lagi yg haram dalam urusan hidupnya. Bagaimana solusinya: Anda hendaklah ada rakan kongsi perempuan atau mungkin isteri anda sendiri yg ditugaskan mengambil gambar2 belakang tabir itu.

sekian....

* Islam tu mudah tapi jgn ambil mudah pasal Islam

* mencari yg halal itu wajib bagi umat Islam


credit to : blog ini

KURSUS ASAS FOTOGRAFI (ک)

Assalamualaikum..

Alhamdulillah sudah selesai kursus asas fotografi yang dianjurkan oleh pertubuhan IKRAMWilayah persekutuan dengan kerjasama Brotherhoodarts..

Sy dipertanggungjawabkan menjadi salah seorang fasilitator
didalm program ini..dan alhamdulillah segalanya berjalan dengan baik..
kehadiran pesert seramai lebih kurang 43 orang, tp sy kurang
pasti berapa jumlah peserta lelaki dan berapa jumpah peserta prempuan..

sedikit gambar yg ingin dikongsikan...insyaAllah..

peserta lelaki


peserta wanita



gambar credit to : ketuapageran

Fatwa sesat dalam dunia fotografi..hehe



Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Di sini saya nak kongsi beberapa fatwa sesat yg telah saya dengar drpd pelbagai golongan photographer.

Jangan guna kitlens utk shoot macro, nanti lens boleh rosak. Kita mesti guna lens macro utk shoot macro
Hebat! Lens tu sgt intelligent sampai dia boleh tau kita tgh shoot apa. Gila kentang!

Bila gambar gelap je, naikkan ISO - sifu Bulb
Usik la shutter speed & aperture dulu bang. Unless kalau mmg nak efek grain/noise, boleh lah.

Gambar bunga pd dial kamera adalah utk digunakan bila kita masuk hutan - sifu Bulb
Gambar bunga tu digunakan kalau kita nak shoot macro atau close up la. Ape plak kena mengena dgn hutan?

Jenama 3rd party (Tamron, Sigma, Tokina) tak bagus, cepat rosak. Gunakan brand yg original utk lens dan flash, baru tahan lama dan gambar lebih lawa - group jurufoto Facebook
Dlm group di facebook, group Jurufoto, ada 1 guy ni post, lens sigma dia rosak, dia tanya nak hantar repair kat mana since lens tu dah tamat warranty.
Then dgn confident nya ada la mamat lain reply;
"Lain kali jgn beli 3rd party, cepat rosak. Beli brand yg original, baru la tahan lama"
Kalaulah 3rd party brand tu tak bagus dan cpt rosak, camne diorang boleh bertahan lama dlm industri?
Guna brand original, gambar lebih lawa? Ha ni sape ajar nih?
Setiap brand, coating lain-lain. Lawa tak lawa tu pulak subjektif pd yg melihat.
Andaikata saya upload 2 gambar yg sama, tp menggunakan lens yg berbeza, 1 original (Nikkor/Canon) dan 1 lg 3rd party, boleh ke dgn mata kasar anda tu, anda jwb gambar tu diambil guna lens apa? Boleh?
Just because anda ada bad experience dgn 3rd party brand pd 1 masa dulu, anda tak boleh buat kesimpulan mcm tu.

14MP compact camera lebih power drpd 10MP DSLR - sifu Bulb
Lebih power camne tu? Ce cite ce cite
Megapixel utk kamera compact tak boleh di compare dgn DSLR, kerana masing-masing mempunyai saiz sensor yg berbeza.
Sepertimana DSLR 12MP APS-C dgn DSLR 12MP Full Frame, walaupun sama-sama 12MP, tp disebabkan full frame mempunyai saiz sensor yg lebih besar, so lebih detail, tak sama dgn APS-C.

Makin tinggi megapixel, gambar makin sharp
Fatwa ni antara yg terfeymes. Ramai berpendapat semakin tinggi MP, gambar semakin sharp.
MP (megapixel) hanya berperanan dlm menentukan saiz gambar.
Semakin tnggi MP, semakin besar saiz/resolution gambar tersebut, TAPI semakin besar tak bermakna ia semakin sharp.
MP yg tinggi berguna jika anda nak crop gambar tu tanpa nmpk pecah/pixellated.
Sharp atau tak, depends pn lens yg digunakan - focal length, bukaan aperture, serta setting dlm kamera utk sharpness.
Kalau guna kamera 800MP sekalipun, lps tu guna lens 50mm F1.8 pd aperture f/1.8, soft jugak gambar tu.

Pro ramai guna Nikon. Canon tak bagus, sbb dia baru masuk industri kamera
Brand war adalah debat yg takkan setel sampai kiamat.
Statement yg datang drpd fanboy Nikon. Dia kata dah guna Nikon 10 tahun, sejak zmn filem lagi.
Then dia kata ramai pro guna Nikon sbb Canon ni baru je menceburi industri kamera.
SERIOUSLY?? Canon baru dlm industri kamera???
Ye ke pro byk guna Nikon? Semua brand sama-sama fight la. Statistik mana yg tunjuk pro byk guna Nikon, meh kasi tunjuk sama saya.


Lens prime 35mm F2.8 ketinggalan zaman, tak bagus. Skrg org gunakan kitlens 18-55 - sifu Bulb
35mm F2.8 tak bagus? Hoih, tu antara wide lens terhebat masa zaman full-frame analog, dgn hasil yg sgt sharp dan distortion yg sgt minimal.
Lps tu, bila kita nak compare something, biar ada genre. Bagus/tak bagus dari segi apa, bukan main belasah je ckp bagus/tak bagus.
Contoh - Lens 300mm F2.8 bagus utk sport, tp tak bagus utk shoot indoor wedding


Shutter speed memainkan peranan dlm penghasilan bokeh
Apa plak kena mengena dgn shutter speed nih?
Bokeh ialah hasil drpd DOF yg sempit, yg mana disebabkan oleh aperture.
http://ejadfotopoyo.blogspot.com/2011/01/bokeh.html


Kalau lens tu takde VR/IS, gambar confirm blur sbb gegar
Kalau mcm tu, org-org lama yg guna lens without VR/IS tu semua gambar gegar la?
VR/IS tu mechanism utk MENGURANGKAN risiko gegaran, bkn MENGHILANGKAN.
http://ejadfotopoyo.blogspot.com/2011/02/mari-belajar-fotografi-11-shake.html


Kamera akan cpt rosak kalau selalu tukar lens
Kalau fatwa ni betul, dah lama dah kamera saya jahanam.
Kalau kita ni jenis yg gelojoh, jgn kata tukar lens, masa tukar bateri atau memori kad tu pn boleh menyebabkan kamera rosak.

Org yg gantung DSLR kat leher tu nmpk cool!
Premis 1: Wujud kaum Hawa yg suka tgk photographer.
Premis 2: Kaum Adam sukakan kaum Hawa.
Kesimpulan: Maka wujudlah kaum Adam yg beli DSLR semata-mata utk menampakkan diri mereka tu photographer supaya disukai oleh kaum Hawa.

PS - aku selalu gak gantung DSLR, takde gurl approach pun :(


"Gambar saya tak lawa sbb original, tak edit"
Biasa jwpn ni diberi oleh budak baru yg tak reti edit dan gambar tak lawa.
Bila org kritik/komen skit, ha tu lah jwpnnya.
Persoalannya, kalau edit, confirm lawa ke gambar tu?
http://ejadfotopoyo.blogspot.com/2011/02/editing-satu-kewajipan.html


Kalau guna DSLR, gambar confirm cun!
Means in contrary, kalau guna kamera selain DSLR, gambar confirm tak cun la?
SKILL + KNOWLEDGE la bang. Sendiri mau ingat.


Penggunaan filter dpt menghalang penumbuhan fungus
Filter - efek (CPL, ND, Color Filter), melindungi elemen hadapan lens
Fungus - tumbuh disebabkan kelembapan yg tinggi
So, mcm mana plak penumbuhan fungus yg disebabkan oleh kelembapan tu boleh dihalang dgn memakai filter yg tujuannya takde kena mengena langsung dgn kelembapan?


Bokeh itu BULB - sifu bulb
Aku - "Bokeh tu ape eh?"
Sifu bulb - "Bokeh? Oh, ni bokeh" (sambil menunjukkan setting shutter speed BULB pd kamera beliau)
Aku - "Erk? Ye ke? Mcm langsung takde kaitan je"
Sifu Bulb - "Betul la bokeh tu bulb. Aku tak tau la fakulti kau ajar guna term apa, tp fakulti aku guna bulb"


Kamera akan cepat rosak kalau selalu guna format RAW
Ni pun takleh blah gak. Meh saya story skit mcm mana penghasilan gambar itu berlaku, dari saat anda menekan shutter sampailah gambar tu disimpan dlm memori kad. Jika saya salah, tolong betulkan.

Setiap kali gambar diambil, originally formatnya adalah RAW (tanpa sebarang pemprosesan)
Kemudian, kamera akan check setting kita, sama ada kita pilih RAW atau JPEG
Jika kita pilih format RAW, maka gambar RAW itu tak akan diproses apa-apa, terus disimpan dlm m.kad
Jika kita pilih format JPEG, gambar RAW kita td akan dimasak mengikut 'ramuan' megapixel, sharpness, contrast, saturation etc etc, then disimpan dlm format JPEG di dlm m.kad
So technically, setiap snap, jadi ke tak jadi, OE ke UE, blur ke sharp, adalah RAW.
Dan dari RAW lah ia jadi JPEG. Bahan mentah (RAW) mesti wujud dulu, barulah ada makanannya (JPEG).

Kalaulah fatwa ni betul, means mmg kamera kita confirm akan rosaklah!


Gambar Canon lebih sharp drpd Nikon (salah 1 drpd cabang Brand War)

Awak, awak guna Canon & prime 50mm, lepas tu compare sharpness dgn Nikon & kitlens 1855, hilang akal ke apa?

Plus, berapa sharp ko nak? Sampai luka mata tgk gambar ke?

Dah teracun dgn Canon punya 'sharpness', dia pun jumpshiplah ke canon.
Lepas tu bising gambar tak sharp mcm member, sbb guna kitlens je.

Lain kali kalau nak compare, sama-sama la body APS-C/FX, guna lens yg sama, baru fight.

Kalau korang masih nak fight mana bagus antara Nikon ke Canon ke kamera enset ke ape ke, lantak koranglah.

Kami photographer yg bertauliah ni kerja kami senang je - we let our pictures do the talking.


Lens 70-200 F2.8 lebih sharp drpd kitlens 18-55

Ok, first of all, its a stupid comparison.

Kitlens ialah antara lens termurah dan termudah yg kita dpt masa beli DSLR.
While lens 70-200 F2.8 pulak adalah portrait/wildlife/sport lens yg berharga at least RM4000 (3rd party) dan RM6000 ke atas (original manufacturer).

Range pulak tak sama: 1855 covers landscape and mid-range zoom, 70-200 pulak cover telephoto zoom.

So, kedua-dua lens ni mmg tak boleh nak dicompare, sbb range, kegunaan, harga, semua tak sama langsung.

2nd, komen ni berlaku pd gambar landscape. Bukan niat nak mengutuk mereka yg ada lens 70-200, tapi kalau korang rasa betul-betul hebat sgt dgn lens yg besar bagak tu, mai kita outing landscape, aku bwk kitlens, kau bwk 70-200, ok?

Duh, kalau ye pun nak kutuk kitlens, compare la dgn lens yg sama range, mcm Tamron 17-50mm F2.8 ke, Sigma 18-50mm F2.8 ke. Ada pergi compare senapang gajah dgn pistol air.

Tambahan: majority gambar aku diambil guna kitlens. Kalau korang rasa kitlens tak sharp, tu bkn salah kitlens, tu salah diri sendiri yg masih belum mahir dlm asas photography. Jgn asyik nak salahkan tools je. Practice makes perfect.


Mode BULB boleh merosakkan lens

A'ah, especially jika lens tu tiada VR/IS, dan itu wide lens, ia akan cpt rosak jika mode Bulb digunakan.

WAKLUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!

Dey, bulb tu shutter speed dlm body kamera. Apehal boleh kasi lens rosak lak?
If sensor rosak tu mcm logik la sikit, sbb jika mode Bulb tu lama sgt, sensor boleh jadi terlalu panas, tapi kemungkinan ini sgt jarang berlaku.


Guna ISO tinggi boleh buat kamera rosak

Ish, semua benda boleh buat kamera rosak. Jgn main kamera lah!

===========================================

Kenapa diwujudkan topik fatwa sesat ni?
Sebab saya tak sanggup melihat budak-budak yg baru join photography ditipu hidup-hidup oleh rakan taulan yg mereka anggap sbg SIFU tapi bg maklumat yg salah.

Ada yg panas & terasa? Siapa yg terasa, inilah masanya utk anda membetulkan semula ajaran yg dah silap tu.

So jika anda ingin berguru, memanglah kita pun tak sure segala maklumat yg diberikan tu betul, tapi jika ada benda yg boleh fikir common sense, please, fikir sikit. Jgn telan je bulat-bulat.

Sifu ke master ke, mereka still manusia, Saya pun manusia yg tak akan lepas drpd membuat kesilapan. Tapi jgn lah ikut je cakap tu bulat-bulat. Kita hidup di zaman yg serba canggih, internet boleh di access melalui handphone. So rajinkan diri meng-google, buat homework sikit, ok? Guna common sense tu betul-betul.

Dan pesanan bg anda yg merupakan trainer atau tenaga pengajar dlm bidang ni, termasuk saya, tak semua benda kita tahu. Andai ada someone tanya saya psl underwater atau wildlife photography, mmg saya zero dlm genre ni.
But instead of memberikan jwpn yg ntah hape-hape, saya ckp je yg saya tak tau, sila tanya pd mereka yg lebih arif.

So kalau tak tau, ckp je tak tau. Takyah malu. Baik malu tak tau drpd malu sbb kantoi bg ajaran sesat.

Sekiranya anda merupakan seorang photographer yg prihatn, sebarkan artikel ni supaya tiada lg mereka yg bakal disesatkan oleh seafood/siput yg tak bertauliah.

Jika anda pun pernah dgr apa-apa fatwa yg meragukan atau menyesatkan, sudi-sudilah share dgn saya ye.


credit to
Yg poyo & tak berapa sesat,
Ejad Fotopoyo

tak ada kredit? FREE SMS...guna je.....




All operator support ! Please wait 5 second after sent.
It will be redirect to this form again. TQ for using our service !




No Phone:

Message


Facebook Comments